برای حفظ زمین پاک به خصوص در شهرستانهای که مسافرپذیر و مهاجرپذیر هستند همچون شهرستان فیروزکوه باید برنامههای جدی فرهنگی صورت گیرد.
به گزارش پایگاه خبری دیمه نیوز، هفته زمین پاک هر ساله در کشور ما همزمان با دیگر کشورهای جهان از ۲ تا ۸ اردیبهشت ماه گرامی داشته میشود.
این هفته فرصتی مغتنم است برای ترویج فرهنگ حفاظت و نگهداری از زیستبوم و زیستگاهی که در آن زندگی بشری به رشد و بالندگی خواهد رسید و توجه به آن نقش انکارناپذیری را در نهادینه ساختن باور و اراده انسان برای داشتن و حفظ محیطی سالم دارد.
شعار هفته زمین پاک در سال جاری، «سرمایهگذاری در زمین، توسعه بازیافت و بهرهوری سبز» انتخاب شده است؛ قطعاً آگاهسازی، فرهنگسازی، جلب مشارکت همگانی و ایجاد گفتمان مشترک لازمه حفظ کره زمین و اکوسیستم آن است.
برنامههای هفته زمین پاک در راستای افزایش مسئولیتپذیری است
برنامههای هفته زمین پاک در هر شهر و استانی و از سوی نهاد محیط زیست در راستای افزایش مسئولیتپذیری یکایک شهروندان، مسئولان و برنامهریزان در جهت ارتقاء سلامت سیاره زمین پیشبینی شده است.
اگر شهروندان در کنار اقداماتی که توسط برخی دستگاهها برای پیشگیری از آلودگی محیط زیست انجام میشود دارای اخلاق محیط زیستی باشند خیلی از مشکلات حل میشود؛ زمین را عوامل مختلفی آلوده میکند که از مهمترین آنها دفع نامناسب زباله و وجود پسماندها است و برای پیشگیری آن همه مردم و مسئولان باید همکاری داشته باشند.
دفن زباله در دل زمین بدون رعایت استانداردها و استفاده از پلاستیک جزو عوامل مهم آلودگی زمین است که باید برای غلبه بر آن فرهنگسازی صورت گیرد؛ برای حفظ زمین پاک به خصوص در شهرستانهای که مسافرپذیر و مهاجرپذیر هستند همچون شهرستان فیروزکوه باید برنامههای جدی فرهنگی صورت گیرد.
در شهرستان فیروزکوه علاوه بر دفع نامناسب زباله، فرهنگ بازیافت و تفکیک زباله که در بسیاری از شهرها مسئلهای کاملاً جا افتاده است، هنوز نهادینه و مقدمات اجرای آن انجام نشده است؛ تفکیک زباله در سالهایی در شهرستان مطرح و اقداماتی از سوی شهرداری برای نهادینه کردن آن انجام شد.
به گفته معاون خدمات شهری شهرداری فیروزکوه برابر با ابلاغیه سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور و همچنین تأکیدات شهردار وقت فیروزکوه، طرح جمعآوری و تفکیک زباله و پسماند خانگی توسط پیمانکار طرف قرارداد شهرداری در دستور کار بود.
طبق مفاد قرارداد پیمانکار با شهرداری، آموزش چهره به چهره شهروندان در سطح محلات، ادارات و اصناف جهت تفکیک پسماند از مبداء، از جمله تعهدات پیمانکار بوده که مقدمات کار با نظارت حوزه خدمات شهری انجام شد که با توجه به شیوع ویروس کرونا، امر آموزش چهره به چهره شهروندان متوقف ماند.
گفتنی و قابل توجه است که به طور متوسط روزانه ۵۰-۴۰ تُن زباله از سطح شهر فیروزکوه جمعآوری و به سایت زباله شهرداری منتقل میگردد.
در حالیکه یکی از مزیتهای شهرستان فیروزکوه آبوهوا، زمین و طبیعت بکر آن است قطعاً این مزیت زمینهای برای سرمایهگذاری، توسعه گردشگری و درآمد پایدار فراهم میکند که بیتوجهی به بستر اصلی آن یعنی موضوع زمین و حفاظت از محیط زیست میتواند خسارات جبران ناپذیری به مردم که صاحبان اصلی محیط زیست هستند، وارد نماید.
تفکیک زباله از مبدا چه اهمیتی دارد؟
حال این نکته قابل توجه است که تفکیک زباله از مبدأ که نقش و همکاری مردم را در این زمینه پررنگ و برجسته میکند چه اهمیتی دارد؟ تفکیک زباله از مبدأ با هدف جداسازی مواد از یکدیگر به منظور جلوگیری از آلودگی بیشتر، برنامهریزی شد تا موادی که قابل بازیافت هستند، بازیافت و مجدداً به چرخه طبیعت برگردند.
عدم کنترل پسماند و زبالهها در مناطق صنعتی، شرکتها و مناطق شهری باعث افزایش روزافزون زیانهای بهداشتی و اقتصادی گردیده است و روزانه به حجم انباشته شدن این زباله ها و پسماندها در این مناطق افزوده میشود و متاسفانه هزینههای گزافی را جهت جمعآوری و دفع آنها به بار میآورد.
لذا اگر این زبالهها و پسماندها قبل از اینکه روی هم انباشته شوند، از هم تفکیک شوند و با جداسازی بهنگام و درست بازیافت شوند، عملیات بازیافت موفقآمیزتر صورت خواهد گرفت. پس باید در جهت جمعآوری و دفع آنها گامهای اساسی و موثری در زمینه کنترل پسماندها برداشت.
در کشور ما از دیرباز نان را از زبالهها تفکیک میکردند ولی در زمینه تفکیک زبالههای تر و خشک و دیگر زبالهها به تازگی اقداماتی صورت گرفته که البته هنوز جای کار بیشتری دارد.
حقیقت این است که محلهای دفن زباله شاید راهکاری مناسب به نظر بیایند، اما تنها کاری که میکنند پنهان کردن حقیقت است.
زبالههایی که در این مکانهای دفن میشوند چیزی حدود ۱۰ میلیون مترمکعب شیرابه تولید میکنند، زبالههای مایعی که شامل آلایندههایی هستند که معمولاً راه خود را به محیط زیست زیبای فیروزکوه پیدا میکنند.
در واقع آلایندههایی که از شیرابههای محلهای دفن زباله به وجود میآیند، دارای تاثیرات وسیع و زیانآوری در زنجیره غذایی ما هستند. برای ما این بدین معناست که اثرات سرطانزا، سمیت و سمیت ژنتیکی بر روی DNA میگذارند.
تفکیک و جداسازی زباله و بازیافت آنها برای محیط زیست فواید سودمند و ارزشمندی دارد. با تفکیک شدن زبالههای قابل بازیافت از غیرقابل بازیافت میتوان از زبالههای قابل بازیافت برای تولید محصولات جدید استفاده کرد و به جای استفاده از منابع طبیعی، مواد بازیافتی را به کار برد و در مصرف منابع طبیعی صرفهجویی کرد.
از دیگر فواید تفکیک زباله و بازیافت آن میتوان به صرفهجویی در مصرف انرژی اشاره کرد. درست است برای بازیافت مواد زائد هم احتیاج به انرژی است ولی مقدار انرژی که برای بازیافت زبالههای تفکیک شده به کار برده میشود، کمتر از این مقدار است.
همچنین انرژی که در زمان تولید محصولات جدید با مواد خام مصرف میشود، خیلی بیشتر از مقدار انرژی است که همان محصولات از مواد بازیافتی تولید میشوند.
مشکلات عمده محیط زیستی در فیروزکوه
در این راستا به گفته رئیس اداره حفاظت از محیط زیست فیروزکوه، این شهرستان با وجود برخورداری از مناطق بکر طبیعی و حیات وحش قابل توجه و تنوع زیستی بالا، به واسطه فعالیت واحدهای شن و ماسه و بتن، دامداریها و همچنین عدم وجود شبکه جمعآوری فاضلاب و سیستم تصفیه فاضلاب شهری دارای مشکلات عمده محیط زیستی در این بخش است.
این شهرستان کوهستانی با دارا بودن ۲ منطقه تحت مدیریت اثر طبیعی ملی تنگه واشی و پناهگاه حیات وحش کاوهده، از مناطق بکر و دستنخورده استان است که دارای جمعیت قابل توجهی از حیات وحش بوده و از همین رو از شهرستانهای مهم دارای مناطق طبیعی استان محسوب میشود.
به گفته رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان فیروزکوه، در خصوص محل دفن زباله شهری شهرستان با توجه به پیگیریهای این اداره و مصوبات استانی و شهرستانی شرکتی به منظور مدیریت پسماند در شهرستان ثبت شده و شهرداری نیز طرح مطالعات ارزیابی زیست محیطی را به محیط زیست ارائه داده ولی به علت برخی از ایرادات، این مهم اجرایی نشده و مرکز دفن زباله کما فیالسابق است.
در بهمن ماه سال ۱۴۰۰ پس از پیگیریهای اداره محیط زیست دستگاه اتوکلاو بیمارستان امام خمینی (ره) شهرستان نصب و راهاندازی شد و پس از آن پسماندهای عفونی به صورت استاندارد بیخطرسازی میشود.
حال این نکته قابل تامل است که دفع زباله که یکی از مشکلات محیط زیستی در شهرستان فیروزکوه و قطعاً بسیاری از شهرها و استانهای کشور است، چقدر مورد توجه مسئولین، برنامهریزان و مردم است؟
انتهای پیام/